TikTok krijgt opnieuw uitstel van de Verenigde Staten. China, Trump, de EU en bedrijven als Microsoft en Amazon mengen zich in de toekomst van de app.
Nieuwe deadline voor TikTok
De populaire video-app TikTok heeft opnieuw uitstel gekregen van de Verenigde Staten om een Amerikaanse koper te vinden. De Chinese eigenaar ByteDance had tot nu toe twee keer de kans om de app te verkopen, maar slaagde daar niet in. TikTok zou al in januari offline gaan in de VS, maar die deadline werd verschoven. Nu heeft het bedrijf nog eens 75 dagen extra gekregen om alsnog een deal te sluiten.
VS dringt aan op verkoop
De regering-Trump dringt al langer aan op de verkoop van TikTok in de Verenigde Staten. Volgens Washington is het bezit van TikTok door China een risico voor de nationale veiligheid. De vrees bestaat dat gebruikersgegevens van Amerikanen in handen komen van de Chinese overheid. Trump heeft eerder aangegeven dat hij afspraken wil maken met TikTok en China, maar benadrukt dat de app niet in Chinese handen mag blijven.
Interesse van grote bedrijven
Ondanks de weigering van ByteDance om TikTok te verkopen, zijn er wel serieuze geïnteresseerden. Grote Amerikaanse techbedrijven als Microsoft, Amazon en Oracle zouden mogelijke kopers zijn. Ook Reddit-oprichter Alexis Ohanian en Shark Tank-investeerder Kevin O’Leary lieten interesse blijken. Zelfs de populaire YouTuber MrBeast wordt genoemd als mogelijke koper. Elon Musk heeft zich daarentegen uitgesproken tegen een overname.
TikTok onmisbaar voor velen
Met 170 miljoen gebruikers in de Verenigde Staten is TikTok meer dan alleen een app. Miljoenen Amerikanen, waaronder influencers en bedrijven, maken dagelijks gebruik van het platform. Voor velen is het een bron van inkomsten of een belangrijk kanaal om producten te promoten. Een plotselinge blokkade van de app zou dus ook impact hebben op de Amerikaanse economie.
EU tikt ByteDance op de vingers
Niet alleen de Verenigde Staten kijken kritisch naar TikTok. Ook de Europese Unie heeft het vizier op ByteDance gericht. Volgens de EU zou TikTok privégegevens van Europese gebruikers naar China hebben gestuurd. Deze informatie zou toegankelijk zijn voor medewerkers van TikTok, wat in strijd is met Europese privacywetgeving. De EU overweegt daarom een boete van meer dan 500 miljoen euro. Dat zou een van de grootste privacyboetes ooit zijn binnen de techsector.
Toekomst TikTok blijft onzeker
Hoewel TikTok voorlopig in de Verenigde Staten mag blijven opereren, blijft de toekomst onzeker. De druk vanuit zowel de Verenigde Staten als de EU neemt toe. ByteDance heeft nog 75 dagen om een koper te vinden en zo te voldoen aan de eisen van de Amerikaanse overheid. Ondertussen hangt ook in Europa een zware sanctie boven het hoofd. Hoe het afloopt, hangt af van de bereidheid van ByteDance om tot een deal te komen — en van de vraag wie de app uiteindelijk overneemt.