spot_imgspot_img

Minister Adriaansens reageert op verhuizing SIDN naar Amazon

Demissionair minister van Economische Zaken, Adriaansens, uit bezorgdheid over de voorgestelde verhuizing van de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) naar Amazon Web Services (AWS). Ze benadrukt het belang van mogelijke Nederlandse of Europese alternatieven en de naleving van afspraken.

Onzekerheid over verhuizing

Minister Adriaansens betoont bezorgdheid over de beslissing van SIDN om naar Amazon Web Services te verhuizen. Ze onderstreept dat deze verhuizing nog niet definitief is en onderzoekt mogelijke alternatieven.

Gebrek aan overleg

Het Ministerie van Economie werd niet vooraf geïnformeerd over de verhuisplannen van SIDN. Minister Adriaansens heeft echter wel gesprekken gevoerd met SIDN-bestuurders om haar zorgen te uiten en wijst op het belang van overleg in dergelijke beslissingen.

Wet- en regelgeving

Minister Adriaansens herinnert SIDN aan verschillende wetten, regels en afspraken, waaronder de Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen, de Algemene Verordening Gegevensbescherming en een convenant dat de continuïteit van dienstverlening waarborgt.

Controle en evaluatie

De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur zal een Digital Transfer Impact Assessment uitvoeren om de risico’s en mitigatiemaatregelen met betrekking tot privacy in kaart te brengen. Minister Adriaansens wil ook een ‘quick scan’ laten uitvoeren om mogelijke Nederlandse of Europese alternatieven te onderzoeken die aan de eisen van SIDN voldoen.

Redenen voor verhuizing

SIDN kondigde aan zijn infrastructuur te verplaatsen naar Amazon Web Services vanwege kostenoverwegingen. Onder andere hoge energie- en hardwarekosten, evenals uitdagingen bij het vinden van gekwalificeerd personeel, spelen een rol in deze beslissing.

Amazon Web Services

Minister Adriaansens blijft alert op de voorgenomen verhuizing van SIDN naar Amazon Web Services en benadrukt het belang van naleving van wet- en regelgeving, evenals het onderzoeken van alternatieven die de belangen van alle belanghebbenden dienen.

Meer over

Net binnen

spot_imgspot_img
Nederland
zeer lichte bewolking
2.4 ° C
4.5 °
0.6 °
91 %
2.5kmh
14 %
do
10 °
vr
10 °
za
9 °
zo
10 °
ma
5 °
spot_imgspot_img