spot_imgspot_img

Overheid reserveert 2,5 miljard euro om Nederlandse chipsector te behouden

Het demissionaire kabinet en de regio Eindhoven bundelen hun krachten en investeren gezamenlijk 2,5 miljard euro om het ondernemingsklimaat voor de chipsector te versterken. Deze samenwerking, bekend als Project Beethoven, is bedoeld om de sector te stimuleren en belangrijke spelers zoals ASML in Nederland te houden.

Chipsector voor Nederland

Demissionair minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat benadrukt het belang van de chipsector voor het verdienvermogen van Nederland en de werkgelegenheid. Om de concurrentiepositie te behouden, is het noodzakelijk om te investeren in talentontwikkeling en het aantrekkelijker maken van de regio voor zowel nationaal als internationaal talent.

Overheid

Het demissionaire kabinet investeert 1,7 miljard euro, waarvan 1,3 miljard euro uit het Groeifonds komt. De regio Eindhoven draagt 800 miljoen euro bij aan het project. Deze middelen worden ingezet voor verschillende doeleinden, waaronder talentontwikkeling en het aanpakken van knelpunten zoals de krapte op het elektriciteitsnet.

Afhankelijkheid van ASML

Het kabinet benadrukt dat de investeringen mede afhankelijk zijn van de toekomstige plannen van ASML. Veranderingen in de investeringsstrategie van het bedrijf kunnen leiden tot bijstellingen in de prognoses en de inzet van de overheid.

Zorgen van ASML

ASML heeft herhaaldelijk zorgen geuit over het vestigingsklimaat in Nederland. De mogelijkheid om uit te breiden in Frankrijk wordt overwogen, wat het kabinet wil voorkomen. Een belangrijke zorg van ASML betreft de wetgeving voor kennis- en arbeidsmigratie, waarbij recente politieke ontwikkelingen, zoals de afbouw van belastingkortingen voor expats, impact kunnen hebben op het bedrijf.

Samenwerking voor duurzame groei

De investering van 2,5 miljard euro in de chipsector door het demissionaire kabinet en de regio Eindhoven toont een gezamenlijke inzet voor de toekomst van de Nederlandse technologische industrie. Door het aanpakken van knelpunten en het creƫren van een gunstig vestigingsklimaat wordt gestreefd naar duurzame groei en het behoud van belangrijke spelers zoals ASML in Nederland.

Meer over

Net binnen

spot_imgspot_img
Nederland
bewolkt
12 ° C
12.8 °
11.1 °
76 %
3.7kmh
97 %
wo
12 °
do
16 °
vr
17 °
za
18 °
zo
18 °
spot_imgspot_img