In 2019 slaagde Huawei erin om aanzienlijke hoeveelheden informatie te onttrekken via een serverruimte van de Nederlandse telecomprovider KPN. Volgens Huib Modderkolk, onderzoeksjournalist van de Volkskrant, had het Chinese bedrijf toegang tot persoonsgegevens van diverse bedrijven, zoals beschreven in zijn boek “Dit wil je écht niet weten”.
Toegangspad ontdekt door AIVD
Enkele jaren geleden ontdekte de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) een toegangspad van Huawei in een serverruimte van KPN. Dit pad leidde rechtstreeks naar klantgegevens van de telecomprovider, die lange tijd gebruikmaakte van Huawei-apparatuur in cruciale systemen.
Nederlandse veiligheid
De aanwezigheid van dit toegangspad betekende dat Huawei toegang had tot uiterst gevoelige Nederlandse informatie. Modderkolk onthulde dat hij jarenlang de zaak niet kon bevestigen, totdat hij vorig jaar twee AIVD-functionarissen sprak die de ernst van de situatie bevestigden.
AIVD alarmeert internationale partners
De AIVD waarschuwde direct partnerdiensten in Denemarken, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, naast het informeren van het Nederlandse kabinet en telecombedrijven. KPN zou hebben geprobeerd de zaak te sussen, waarbij de AIVD druk moest uitoefenen op de KPN-top om het probleem serieus te nemen.
Ontkenningen van KPN en Huawei
KPN ontkent echter elke vorm van spionage. Een woordvoerder stelt dat onderzoek geen ongeautoriseerde toegang tot klantengegevens heeft aangetoond, en benadrukt dat relevante overheidsdiensten op de hoogte zijn gebracht.
Huawei wijst de beschuldigingen eveneens van de hand en benadrukt dat de levering van communicatiesystemen en software niet automatisch toegang tot data betekent. Het bedrijf beweert dat het geen ongeautoriseerde toegang tot klantennetwerken heeft en altijd meewerkt aan integriteitsonderzoeken. Beide bedrijven beweren dat ze niet zijn gevraagd om commentaar voordat het boek werd gepubliceerd.
Beschuldigingen tegen Huawei
Huawei wordt al geruime tijd beschuldigd van spionage voor de Chinese overheid. In 2019 resulteerden deze beschuldigingen in Amerikaanse handelsbeperkingen voor het bedrijf. Sinds 2021 is de apparatuur van Huawei niet langer toegestaan in de kernapparatuur van telecomnetwerken in Nederland.