spot_imgspot_img

Nederlandse kabinet kiest .gov.nl voor overheidswebsites

Het kabinet heeft de knoop doorgehakt en staat op het punt om de overheidsextensie .gov.nl te gaan gebruiken. Dit besluit brengt niet alleen veranderingen met zich mee voor de digitale aanwezigheid van de overheid, maar heeft ook financiële en organisatorische implicaties.

Gov.nl voor overheidswebsites

Naast het aannemen van een uniforme domeinnaamextensie werkt het kabinet aan het Register Internetdomeinen Overheid (RIO), een bron waar burgers snel de echtheid van overheidswebsites kunnen verifiëren. Deze stap consolideert en vereenvoudigt het zoeken naar betrouwbare overheidsinformatie.

In 2024 wordt het Register uitgebreid naar websites van medeoverheden. Dit komt samen met gebruikersonderzoeken om te bepalen hoe burgers het best ondersteund kunnen worden bij het navigeren door overheidswebsites.

Betrouwbare digitale identiteit

Nederland zet zich in voor een betrouwbare digitale identiteit en werkt aan een digitale identiteitswallet. Deze wallet maakt het straks mogelijk voor gebruikers om in te loggen en gegevens te delen. De verwachting is dat in het eerste kwartaal van 2024 een werkende, eerste versie van deze Nederlandse open source voorbeeld-wallet beschikbaar zal zijn.

Deze ontwikkelingen markeren een stap voorwaarts in de digitale transformatie van de overheid, met een focus op betrouwbaarheid, toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid voor de burgers.

Meer over

Net binnen

spot_imgspot_img
Nederland
zeer lichte bewolking
2.4 ° C
4.5 °
0.6 °
91 %
2.5kmh
14 %
do
10 °
vr
10 °
za
9 °
zo
10 °
ma
5 °
spot_imgspot_img