Nederland telt ruim 8,26 miljoen glasvezelaansluitingen. Toch blijft het platteland achter. De ACM waarschuwt voor ongelijke toegang tot internet via glasvezelnetwerk.
Meer aansluitingen
Nederland telt inmiddels meer dan 8,26 miljoen glasvezelaansluitingen. Toch zijn niet alle huishoudens aangesloten op een glasvezelnetwerk. Vooral in landelijke gebieden en delen van de Randstad blijft de aanleg achter. Ondanks de grootschalige investeringen van telecomaanbieders als KPN, Delta en Open Dutch Fiber, blijft een snelle internetverbinding voor veel woningen op het platteland voorlopig toekomstmuziek.
Regionale verschillen
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) presenteerde deze week de nieuwste cijfers in de Telecommonitor over het vierde kwartaal van 2024. Hieruit blijkt dat er in korte tijd 320.000 nieuwe glasvezelaansluitingen zijn gerealiseerd. Toch ziet de toezichthouder grote regionale verschillen. In provincies als Groningen, Friesland en Zeeland is de beschikbaarheid van glasvezelnetwerk het laagst. In vijf gemeenten, waaronder Gulpen-Wittem en Oostzaan, heeft minder dan 10 procent van de woningen toegang tot glasvezel.
5G als oplossing
Volgens ACM-bestuurslid Manon Leijten kunnen innovaties zoals 5G soelaas bieden op plekken waar glasvezel voorlopig niet komt. In delen van Nederland hebben consumenten nauwelijks keuzevrijheid als het gaat om internetaanbieders, terwijl in andere regio’s meerdere glasvezelnetwerken naast elkaar liggen. Dat zorgt volgens de ACM voor een ongelijke verdeling van digitale toegang, wat de concurrentie en keuzevrijheid beperkt.
Sneller internet populair
De populariteit van abonnementen met internetsnelheden boven de 100 Mbps neemt verder toe. Steeds meer huishoudens kiezen bewust voor hogere snelheden, blijkt uit het rapport van de ACM. Abonnementen met lagere snelheden blijken relatief duur en bieden minder waar voor hun geld. De toezichthouder doet momenteel nader onderzoek naar deze prijsverschillen op de markt.
Alles-in-één daalt
Opvallend is ook dat steeds minder huishoudens kiezen voor een alles-in-éénabonnement met internet, telefonie en televisie. Sinds 2013 is het aantal van deze bundels met meer dan 75 procent afgenomen. De moderne gebruiker kiest steeds vaker voor losse diensten, waarbij snelheid en flexibiliteit belangrijker zijn dan een gecombineerd aanbod.
Oproep aan aanbieders
De ACM roept telecomaanbieders op om meer aandacht te besteden aan gebieden waar de glasvezeluitrol achterblijft. Hoewel Nederland in totaal goed scoort op het gebied van digitale infrastructuur, dreigen vooral huishoudens buiten de Randstad en in provincies als Groningen, Friesland en Zeeland digitaal buitenspel te staan. Toegang tot snel en stabiel internet is volgens de toezichthouder inmiddels een basisbehoefte geworden.