spot_imgspot_img

Minister Yeşilgöz dringt aan op actie tegen drugshandel op Telegram in Europa

De Nederlandse demissionaire minister van Justitie, Dilan Yeşilgöz-Zegerius, staat op het punt om een plan uit te voeren om de toenemende drugshandel op het berichtenplatform Telegram aan te pakken. Haar inspanningen richten zich voornamelijk op het handhaven van Europese wetgeving, met name de Digital Services Act (DSA).

Verkennende gesprekken

Minister Yeşilgöz heeft onlangs haar reactie op een vragenlijst van CDA-kamerlid Harmen Krul gepubliceerd, waarin ze aangeeft dat het kabinet actief bezig is met het aanpakken van de drugshandel op Telegram. Momenteel voert ze verkennende gesprekken met het Openbaar Ministerie en de politie om concrete plannen te ontwikkelen. Hoewel de exacte inhoud van het plan nog niet bekend is, laat het zien dat de regering serieus omgaat met dit groeiende probleem.

Noodzaak van actie

De aanleiding voor deze actie zijn de alarmerende rapporten over de enorme hoeveelheid drugsadvertenties die jaarlijks op Telegram worden geplaatst. Deze advertenties zijn naar verluidt gemakkelijk toegankelijk voor gebruikers, wat heeft geleid tot bezorgdheid over de volksgezondheid en openbare veiligheid.

Europese wetgeving 

Minister Yeşilgöz zet haar hoop op Europese wetgeving, met name de Digital Services Act, als een mechanisme om het probleem aan te pakken. Deze wet verplicht platforms zoals Telegram om jaarlijks rapporten uit te brengen over hun moderatiepraktijken. De minister wijst echter ook op de verantwoordelijkheid van Telegram zelf om meer te doen aan moderatie. Ze bekritiseert het bedrijf voor een gebrek aan bereidheid tot samenwerking en een tekort aan transparantie.

Telegram en politie

Hoewel Telegram beweert actie te ondernemen tegen miljoenen drugsadvertenties op Telegram, beweert de politie dat er weinig verandering te merken is. Dit roept vragen op over de effectiviteit van de huidige maatregelen en benadrukt de noodzaak van verdere samenwerking tussen de overheid en sociale mediaplatforms om deze groeiende dreiging aan te pakken.

Meer over

Net binnen

spot_imgspot_img
Nederland
zeer lichte bewolking
2.4 ° C
4.5 °
0.6 °
91 %
2.5kmh
14 %
do
10 °
vr
10 °
za
9 °
zo
10 °
ma
5 °
spot_imgspot_img