Australië en Nederland verbieden DeepSeek op overheidsapparaten

Nederland en Australië verbieden DeepSeek op overheidsapparaten vanwege privacy- en veiligheidsrisico’s. Ambtenaren mogen de Chinese chatbot niet meer gebruiken.

Overheidsapparaten

Nederland en Australië hebben besloten om het gebruik van de Chinese chatbot DeepSeek op overheidsapparaten te verbieden. Dit besluit komt na zorgen over privacy en veiligheid. De overheid van Nederland heeft het verbod ingevoerd voor ambtenaren die werkzaam zijn bij de Rijksoverheid. Dit volgt op eerdere restricties voor Chinese applicaties, waaronder TikTok, die al verboden waren op overheidsapparaten.

Volgens een woordvoerder van staatssecretaris Zsolt Szabó, verantwoordelijk voor Digitalisering, mogen Nederlandse ambtenaren geen applicaties uit China gebruiken, en DeepSeek valt daar ook onder. Het verbod is specifiek van toepassing op de centrale overheid, en er is momenteel geen algemene richtlijn voor gemeenten.

In Australië heeft de regering, na advies van inlichtingendiensten, eveneens een verbod ingesteld op DeepSeek. De Australische overheid beschouwt de chatbot als een “onaanvaardbaar veiligheidsrisico”. De federale overheid in Australië volgt hiermee het voorbeeld van andere landen, zoals Zuid-Korea en Taiwan, die ook maatregelen nemen tegen de Chinese technologie.

DeepSeek

Het verbod op DeepSeek komt op het moment dat steeds meer landen maatregelen nemen tegen Chinese technologiebedrijven. De Verenigde Staten onderzoeken momenteel of DeepSeek zijn kunstmatige intelligentie-modellen heeft getraind met gegevens van Amerikaanse bedrijven zonder toestemming. Ook Zuid-Korea heeft de toegang tot DeepSeek tijdelijk geblokkeerd voor werknemers van de overheid. Het ministerie van Industrie in Zuid-Korea wijst de toepassing af vanwege zorgen over de veiligheid van gevoelige informatie.

Privacy

De bezorgdheid over de privacy van gegevens en de veiligheid van overheidssystemen wordt steeds prominenter. Het gebruik van AI-technologieën zoals DeepSeek heeft veel voordelen, maar roept ook vragen op over het risico dat dergelijke systemen gegevens verzamelen en misbruiken. Landen zoals Nederland, Australië en Zuid-Korea nemen daarom strikte maatregelen om te voorkomen dat overheidspersoneel in aanraking komt met technologie die als onveilig wordt beschouwd.

Deel artikel
Meer over

Net binnen

Lees meer